Odstranjevanje zračne rje – postopek

Kaj je zračna rja (Flugrost)?

Zračna rja so drobne rjave pikice na laku avtomobila, ki so najlažje vidne na svetlih avtomobilih. Na temnejših avtomobilih jih lahko otipate s konicami prstov kot hrapave delce na sicer gladki površini laka. Te rjave pike se največkrat pojavijo na zadnjem delu vozila, na strehi ter na pragovih vozil. Zračna rja  nastane pri obrabi zavor, pri izpustih termoelektrarn, v bližini železniških tirov, leti po zraku in se zažre v lak vozila. Trši delci se lahko precej globoko zagrizejo v lak. Omenjeni delci so največkrat kovinski in v stiku  z vodo oksidirajo ter povzročijo manjše poškodbe laka.

Odstranjevanje zračne rje z abrazivnimi sredstvi

Meguiar’s priporoča odstranjevanje zračne rje z rahlo abrazivnimi materiali ( Magic Clean krpa , čistilni plastelin) in z ustreznim čistilom. Postopek je enostaven, varen za lak in zanesljiv. Avto najprej operete, da odstranite umazanijo, ki se ni zagrizla v lak. Vizualno ali s konicami prstov poiščite v lak zažrto umazanijo na površini laka, med katero sodi tudi zračna rja. V roke vzemite plastelin in ga sploščite, da boste lažje drgnili z njim po površini. Poškropite površino laka in plastelin z enim od Detailerjev Meguiar’s. Škropljenje je potrebno, da zmanjšate trenje na površini in da s čistilom pomagate plastelinu pri odstranjevanju umazanije. Postopek ponavljajte tako dolgo, dokler pod blazinicami prstov ne začutite povsem gladke površine. Plastelin vsakih toliko časa zgnetite, da se bodo umazani delci skrili v notranjost plastelina. Postopek si lahko ogledate na naslednji VIDEO PREDSTAVITVI.

Namesto plastelina lahko uporabite Magic Clean krpo ali MC PAD. Razlika je v tem, da morate po uporabi krpe ali MC PAD-a avto obvezno polirati, še posebej, če je temne barve. Krpa in MC PAD sta agresivnejša od plastelina in vam bosta na laku naredila sicer drobne, vendar vidne praske, ki se odstranijo samo s poliranjem. Pri odstranjevanju nečistoč s plastelinom poliranje ni potrebno.

Odstranjevanje zračne rje s kemičnimi sredstvi

Alternativa abrazivnemu odstranjevanju zračne rje je postopek z IronX čistilom, ki temelji na kemični reakciji čistila z vodo. Posopek je izjemno učinkovit in varen! Kliknite na naziv artikla in si oglejte podrobnosti. Možnost odstranjevanja zračne rje s kemičnim postopkom ponuja tudi Meguiars z zelo učinkovitim čistilom G180124  – Ultimate All Wheel Cleaner-jem.

 

Opis

 

Komentarji

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Odstranjevanje zračne rje – postopek”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja